Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Veszélyes ex?

2009.05.29

A volt barátnőkre és barátokra nagyon sok kapcsolat rámegy. Pedig nem kellene, mert ha okosan viselkedünk, kezelhetőek, könnyen leszerelhetőek. Hogyan? Most minden kiderül.

Találkoztál egy szuper pasival, aki szexi és kedves is? Szinte hihetetlen, mégis igaz. Csak egy szépséghibája van: jóban van az exével. Naponta beszélnek telefonon, állandóan összefutnak valamiért, ráadásul a csaj folyton szívességeket kér tőle. Őt hívja, ha be kell állítani a csatornákat a tévéjén, ha reggel nem indul be az autója, de akkor is, ha magányos, vagy egyszerűen csak unatkozik. Mindeközben te majd megőrülsz a féltékenységtől, és úgy érzed, már-már hárman vagytok a kapcsolatban. Szeretnéd, ha ez megszűnne – vagy legalábbis lazulna egy kicsit a kettejüket összekötő szál.

Mennyire kell az ex-től tartanunk?

A volt barátnő érdekes módon akkor bír különös csáberővel, amikor a fickó éppen rászánta magát, hogy komolyan elkötelezze magát új partnernője mellett. Egy férfi még az esküvő pillanatában is elbizonytalanodhat, ha hirtelen meglátja egykori nagy szerelmét a meghívottak között. De jóval az esküvő után sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban, ha ilyen helyzetbe kerültünk. Bár eleinte úgy gondoljuk, hogy a boldogító igen kimondása után megszűnnek a korábban zaklató érzések. Ez azonban nem így van. Még akkor sem, ha időközben barátsággá szelídült az exszel való kapcsolat.

Sajnos, ezzel a problémával nem vagy egyedül. A féltékenykedés pedig egy ilyen helyzetben teljesen érthető reakció. Ha a volt barátnővel való szakítás óta mindössze néhány hét telt el, ráadásul a kapcsolat igaz és komoly szerelem volt, akkor a nők elég nehezen hiszik el, hogy a két fél közötti érzelmek ennyire hamar kihűltek, és csak a barátság köti már össze őket. A jelenlegi partnerek ilyen esetben tudatalatt elkezdenek riválisként tekinteni a volt kedvesre, és egy idő után féltékenyek is lesznek rá. Valljuk be, nem is ok nélkül. Hiszen egy nagy szerelemnek nem lehet egyik napról a másikra véget vetni, és nem lehet egyik pillanatról a másikra kitörölni sem a szívünkből, sem pedig a fejünkből. Pedig milyen jó lenne, ha egy varázssuhintással el lehetne törölni a múltat, ugye?

Üljünk le megbeszélni, vagy tűrjünk inkább csendben? Pszichiáterek szerint, mielőtt bármit is lépnénk, jobb, ha feltesszük magunknak a kérdéseket: Valóban jogosan féltékenykedem? Nem lehet, hogy túlreagálom a dolgot? Van okom a bizalmatlanságra, vagy épp ellenkezőleg, a partnerem eddig minden tettével azt bizonyította, hogy nincs mitől félnem? Ezekre válaszolva a legtöbb esetben rádöbbenhetünk, hogy aggódásunk teljesen felesleges.

Ám az is lehet, hogy ettől nem leszünk nyugodtabbak, és továbbra is idegesíteni fog a dolog. Ekkor viszont jobb, ha leülünk a herceggel egy őszinte beszélgetésre. El kell mondanunk neki, mennyire zavar, hogy ennyire szoros kapcsolatot ápol a volt kedvesével. Ezután pedig keresni kell egy olyan megoldást, ami mindkét fél számára elfogadható.

Soha, de soha ne kényszerítsük választásra a pasit, és ne adjunk neki olyan ultimátumot, hogy „vagy ő, vagy én”. Mint ahogyan az is nagyon lényeges, hogy ne tiltsuk meg neki, hogy találkozzon az exével. Hogy miért? Leginkább azért, mert a fickó bizalmatlanságként értékelheti a kérést, és emiatt hamar búcsút is inthet.


Ha elkezded tiltani neki, hogy találkozzon a volt kedvesével, elérheted nála, hogy hazudozni, titkolózni kezd. A kapcsolatot ugyan nem szakította meg az exszel, de azért, hogy megnyugodj, inkább azt mondja, nem beszél vele többet. Majd elkezdi a meséket: egy rég nem látott barátjával találkozik, muszáj tovább bent maradnia, egy volt munkatársa hívta, stb. Ez pedig a lehető legrosszabb, ami történhet.


Ha tehát kötöd az ebet a karóhoz, hogy már pedig te ragaszkodsz ahhoz, hogy nem, és nem, végül te jársz a legrosszabbul.

Kompromisszumos megoldásra kell törekedni. De mi van akkor, ha hajthatatlan, és kategorikus nemmel felel bármilyen javaslatra? Ebben az esetben próbáljuk meg elfogadni a döntését. Néhány hét múlva pedig – ha nem változik semmi – visszatérhetünk a témára. Ha kedvesünk ismét elutasító, akkor viszont érdemes elgondolkodnunk: mi az igazi probléma? Valószínűleg nem tart fent az exszel szexuális kapcsolatot, ugyanakkor az sem véletlen, hogy ennyit találkozik vele, hogy ennyire igényli más társaságát. Lehet, hogy a kapcsolatban gyökerezik valami probléma?

Persze vannak olyan szerencsések, akiknek az ex állandó vagy esetenkénti felbukkanása egyáltalán nem okoz gondot. Bármilyen hihetetlen, sokszor a problémák maguktól oldódnak meg, ha nem fújuk fel őket. Ha megbeszélték, és egyetértettek abban, hogy a régi szerelem szép emlék csupán, semmi több, nem lehet semmi gond. Egyébként pedig, ha a partner nem akar haragban lenni előző kedvesével, akkor az az ő döntése, ebbe nem lehet beleszólni. Érdemes inkább tiszteletben tartani, és bízni benne. Mást úgysem tehetünk. Ha pedig a bizalom nem jön létre, akkor nem is szabad erőltetni. Ha nem most, akkor majd később okoz problémát.