Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hogy élhetnék pasi nélkül? Hát okostelefonnal!

2010.05.24

Mit tehet az ember lánya, ha épp pasi nélkül maradt? Ma már nem kell magunknak fát vágnunk, vagy megvédeni a barlangot a vadaktól, minden másra pedig már van férfipótló mobilalkalmazás.

1. A klasszikus csapdába esés

Romantikus, langymeleg nyári este, cirip, tábortűz, gitár. Ki bírt ellenállni tizen-, huszonévesen egy értő csillagászati bevezetőnek? Na, többé ebbe a csapdába sem esünk bele. A Google Sky Map akkor is megmutatja, milyen csillagok ragyognak feletted, ha éjnek éjjelén a tengerpart helyett az irodában túlórázva múlatod az időt. Sőt, még azt is tudja, mit látnak az emberek a Föld másik felén, ha a lábfejed irányába tartod a telefont. Ezt csináld utánam, Kiss Pista, 92-ből, a 8. b-ből…

2. A hiba nem az én készülékemben van

Ha a Trabant-korszak elmúltával az autószerelés nem is, a diagnosztika, a problémafelismerés mintha még mindig a férfiak terepe lenne. Hogy hol szívják ezt magukba, amikor pedig együtt firkáljuk az iskolapadot a magyarórától a testnevelésig??? Valami titkos összeesküvés lehet a háttérben. Mostanáig. Egy dezertőr tagjuk programozott ugyanis egy okos kis alkalmazást, amellyel bárki lokalizálhatja a lerobbant autóban a hibát. A Car Trouble helyzetfelismerése után oszd meg az olajfoltos, kék ruhás szakival a probléma okát, és figyeld, mekkorát esik az álla.

3. Véresen, csak véresen

Állítólag vannak „férfias” és „nőies” ételek, az utóbbi a jégsaláta és a száraz csirkemell a szupermarketből, az előbbi az ízletes steak, amely – mondjuk – egy wagyufilé (a japán wagyu marhából készül a legjobb steak a világon) formájában kilónként háromszáz eurót is megér – nyersen. Francokat. A lányok húst akarnak. A grillezéssel egyetemben a hússütés eddig valamiért férfias tevékenységnek számított. Az iSteak alkalmazás azonban beavat ebbe a férfimisztériumba is. Nyolc vendéged van, az egyik véresen, a másik jól átsütve, a harmadik medium szereti a steaket? Nem probléma. A program az okos algoritmusnak köszönhetően képes nyolcféle ízlést szem előtt tartani, és riaszt, ha kész valamelyik szelet, vagy ha fordítani kell. Az iSteak tisztában van a különböző vágásfajtákkal, és segít a hússzelet vastagságának felmérésében is. Uraim, hozhatják a salátát…

4. Olyan telt idomú

Bár a sommelier-k nagy része ma még férfi, és a borrendelés feladatát az étteremben jó érzékkel  ragadják magukhoz a férfiak, az ember lánya nem marad segítség nélkül, ha kéznél van egy olyan alkalmazás, mint például a Wisconsin Cheese Cupid. A program segít kiválasztani, hogy melyik sajthoz melyik bort – és fordítva – érdemes választani. A VinoMobile alkalmazás a borkóstolás folyamatán kísér végig, tippeket ad a helyes kóstoláshoz, és kifejezésekkel, aromamegnevezésekkel is segít, hogy ne csak úgy kommentálj egy rettentő értékes bort, hogy „ööö… finom”. 
Hasonló profilú a Wine és a Swirl alkalmazás az androidos telefonokra.