Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Új év, újrakezdés

2009.06.01

Sokan mondják, újév, új élet. Azt is mondják, hogy egy kapcsolatért meg kell küzdeni, életben kell tartani a lángot nap, mint nap. Ha úgy érezted, kihűlőben van szerelmetek, vagy megoldatlan ellentétek vannak köztetek, még nincs veszve semmi! Kellő odafigyeléssel és sok munkával meg lehet menteni a szerelmet.

Új kapcsolat a régi partnerrel

Vannak esetek, amikor túl gyorsan döntünk a szakítás mellett egy felindult élethelyzetben és lenyugodva rájövünk, mégsem akarjuk, hogy elmenjen. Ha ő is így van ezzel, kezdődhet a munka! Nem lesz könnyű, mindent latba kell vetni ahhoz, hogy a párok egy új szinten kezdjék el élni az új életüket. Folytatni semmit nem lehet, ami egyszer véget ért - viszont új alapokra helyezni és a múltból az értékeset megtartani, míg a változásokat is beiktatni komoly hozzáállással és józansággal, egy gyakorlatban is kivitelezhető dolog. Ugyanakkor a legtöbbször az új kezdet lehetősége áldozatául esik a korábbi tapasztalatok szülte előítéleteknek, annak, hogy úgy hisszük "ismerjük már a másikat." Ráadásul, ha ugyanazon hibajelek jelennek meg egy régi kapcsolatban, sokkal érzékenyebben reagálunk, és negatív irányban súlyozzuk őket, mintha ugyanezeket a nehézségeket egy másik emberrel való kapcsolatunkban észlelnénk.

A felmelegített leves dilemmája

Azt szokták mondani, hogy a kapcsolat újrakezdése olyan, mint a felmelegített leves, másodszor már nem az igazi. Vagy mégis? Vagy még jobb is?

A pszichológus úgy gondolja, merjünk belevágni az újrakezdésbe. Egy kapcsolatot rendezni, újra próbálni olykor megéri: terepet adhat ahhoz, hogy emberileg, lelkileg, etikailag fejlődjünk, meghaladjuk önmagunkat és fejlesszük a másokkal való együttműködési képességeinket és a másságuk tolerálását. Mindenféleképpen lehetőség arra, hogy a kapcsolatainkkal békébe kerüljünk.De ne gondoljuk, hogy kevésbé kockázatos vagy kevesebb odaadást, figyelmet és törekvést igénylő dolog, sőt! Ha nem teszünk különbséget ilyenformán, akár még jól is elsülhet a dolog. Egy régi bölcsesség szerint: 'Ha az isten neked teremtette, az ördög talicskán tolja eléd.' Amíg dolgunk van egymással, úgysem szabadulunk. De lehet ezt bölcsen is csinálni.

Manapság a házasságok is mintha gyorsabban jönnének, és gyorsabban mennének. Mivel ma már nem ciki elváltnak lenni - sajnos szinte általánosnak számít -, a házasságkötéssel nem jár automatikusan együtt az a megfontoltság, elköteleződés és felelősségvállalás, ami egyben tartaná a problémákon keresztül is. Egy kapcsolattal felelősséget vállalunk egymásért, és oda kell figyelnünk egymásra, ha nem akarjuk, hogy kölcsönös csalódás legyen a vége. 

Nagyon fontos, hogy ne irányítsd a másikat, fogadd el bizonyos hibáival együtt, és ne korlátozd a szabadságát! Ha ezeket betartod és a sérelmeidet adott helyen, és időben rögtön kimondod és megbeszélitek, jók az esélyek. Veszteni valód nincs.