Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Felépülés a szakítás után

2009.05.29

Szakítottál, vagy szakítottak veled, most azt hiszed, összedőlt a világ, és ez így normális. De jó hírünk van, napról napra jobban fogod érezni magad! Íme pár tanács, ami biztosan segít:

1. Adj időt magadnak, hogy fel tudd dolgozni a történteket. Meditálj, imádkozz, gondold át, hogy milyen folyamat juttatott idáig, és próbáld levonni a tanulságokat. Jó, ha tisztán átlátod, párod mire reagált rosszul. A továbblépéshez nagyon fontos, hogy megértsd saját hibáidat is.

2. Olvass könyveket a témában! Az amerikaiak gyakorlati pszichológiája nagyon hasznos felismerésekhez juttathat. A nemek többnyire nem értik meg ösztönösen egymást, mert másként reagálnak egyes helyzetekben. Ezt legtöbben csak tudatosan fogjuk fel, ösztönösen sokszor nem értjük, megdöbbent, és nem olvasunk jól a másik jeleiből.

3. Egy ideig helye van az önsajnálatnak, de egy idő után ezzel hagyj fel. Feltehetően már nem lehetett megmenteni a kapcsolatot, máskülönben nem adtad volna fel. Sokan élnek át ugyanilyen nagy csalódást, - talán még rosszabbat is a tiédnél - de fel lehet állni és megint boldog lehetsz, ha akarod.

4. Lépj túl a csalódáson. Exed kihasznált, becsapott, átlépett rajtad, és egy összetört szívet hagyott maga után. Igen, vannak ilyen emberek, akik nem tudnak felelősséget érezni a másik iránt, még akkor sem, ha elkötelezték neki magukat. Ez nem a te értékedet minősíti. A bulvár lapokból olvashatjuk, hogy a legszebb és legtehetségesebb nőkkel esik meg a leggyakrabban az ilyesmi.

5. Nyiss ki, találkozz a barátaiddal, ha beszélgetsz velük, rengeteg érzelmi támogatást fogsz kapni tőlük, megélheted azt, amikor a delfinek sérült társukat a víz felett tartják. Ráébredsz mennyien szeretnek téged, megéled az emberi szolidaritást és együttérzést, és ebből az erőből képes leszel táplálkozni.

6. Keress új célokat az életednek! Kezd új munkába, új hobbiba, vagy vegyél magadhoz egy kiskutyát, akinek szüksége van rád, akiről gondoskodnod kell. Egy szőrős kisállat simogatása – ezt pszichológiai kísérletek sora bizonyítja – rendkívül nyugtató hatással van az idegrendszerre, amire most szükséged van. Amerikában receptre is fel szoktak írni egy új kis házibarátot!

7. Ápold az önbizalmadat! Hosszú együttélés során a társak leosztják a feladatokat, így most biztosan tele vagy rémülettel, hogy képtelen leszel mindent egyedül megoldani. De ez is tévhit. Csak megszoktad a kényelmet. De ha nem hagyod el magad, ráébredsz, hogy milyen sikeres vagy a munkádban, el tudod tartani magad, és a kocsidban meg majd betöltik az olajat a benzinkúton. Bízz és higgy magadban. Egész jól bele fogsz jönni, és nem lesz semmi baj.

8. Törődj magaddal! Nem kell, hogy átess a ló másik oldalára, és túlkompenzálj. Te bizony szeretetre méltó ember vagy, és méltó a szerelemre. Kezdj el sportolni, vegyél magadnak új ruhát, cipőt, menj el masszázsra, vágass új frizurát. Nézz végig a testeden, milyen szép, érett és nőies, és igyekezz lelkedben is pozitív gondolatokkal kezdeni az új életet. Minden azon múlik, hogy milyen gondolatokat engedsz uralkodni a fejedben. Régi jó terápia ez, és működik is.

9. Szigorúan tilos megkeseredni! Erre kiemelten ügyelj! Nem minden férfi önző és gyári hibás. Talán a te exed sem az, csak épp hozzád nem illett. Hidd el, van olyan férfi, amelyik oda tud figyelni rád, akinek pont az kell, ami te vagy.

10. Nem egy másik férfi fogja begyógyítani a sebeidet! Bár létezik a mondás, hogy „kutyaharapást szőrével”, de feltehetően az idejekorán jött „új szőr” fog visszakapni minden bántást, amit te elszenvedtél. Akit megműtöttek, akiből kivágtak egy testrészt, még sokáig lábadozik a kórházban. Veled is ez történt, kihasadt belőled egy darab, és nem is kicsi. Ám egy idő elteltével úgy helyre fogsz jönni, mintha sosem sérültél volna meg. Ezt hidd el nyugodtan.

11. Sosincs túl késő újrakezdeni. Miután bensőleg talpra álltál, kezdj el olyan helyekre járni, ahol alkalmad van találkozni ellenkező nemű ismeretlenekkel. Ez lehet a fittness terem, rendezvények, nyelviskola, baráti kólázások egy kávéház nyitott teraszán, vagy a munka. Legyen nyitva a szemed, és ne zárulj be senki előtt túl gyorsan.

12. Ne félj egy új kapcsolattól! Ő egészen más lesz, egészen másként fog szeretni. Neki is lesznek hibái, de más jellegűek, amiket te talán könnyebben elviselsz, és ő is a tiéidet. A szerelmi csalódás óriási pofon, ám a hasznodra lehet. Most már tudod: ki az, akire biztosan nem akarod rábízni magad többé, és talán okosabban tudod kiválasztani új párodat. És honnan tudhatod, hogy nem ő lesz az igazi Igazi…?