Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Elhamarkodott szakítás?

2009.06.01

Úgy érzed korai volt szakítani, ahogy lecsendesültek a viharfelhők, kiderült, mégiscsak ő az a bizonyos nagy ő. Most már látod, elhamarkodtad a dolgot, a harag beszélt belőled, amikor elküldted. Vissza lehet még csinálni a dolgokat? Hogyan szerezheted vissza őt?

Hideg fejjel Ha az ember – főleg hosszú kapcsolat után – hirtelen egyedül marad, könnyen úgy érezheti, szeretné visszakapni az exet, pedig olykor csak túl nehéz elviselni az egyedüllétet és mások turbékolását. Gondold végig hideg fejjel, tényleg őt akarod-e vissza?
Ha megcsalt, ha valami disznóságban volt benne, talán meg kellene gondolnod, tényleg vissza akarod-e kapni. Lehet, hogy újra összetöri majd a szíved.

Miért szakítunk?

Számos egyéb ok létezik, kevésbé nyomósak..
A szokásos okok, mint a kommunikáció hiánya, a kötelezettségvállalástól való félelem, unalom, mind áthidalhatóak, és orvosolhatóak, ha az ember rájön, hol a probléma és mit kell tenni.


Ha megbántottad..


Először is kérj bocsánatot. Egyszerűnek tűnik, de sosem biztos, hogy elfogadja a bocsánatkérésedet, vagy egyáltalán meghallgatja.

Kérd, hogy valami semleges helyen találkozhassatok, egy kávézóban, vagy a parkban. Fogd rövidre a bocsánatkérést, de légy őszinte, ismerd el, hogy igazságtalanul bántál vele.  Fontos! Próbálj meg nem sírni – a bocsánatkérés többet ér, ha végig összeszedett vagy.

Ha ő bántott meg téged..


Ez nehezebb. Neked kell megbocsátanod. Sőt, biztosnak kell lenned, hogy meg tudod emészteni a fájdalmat, amit okozott, és el tudd felejteni. Ha a jövőben a sértés újra és újra felbukkan benned, újra és újra felemlegeted majd, akkor ne mondd azt, hogy megbocsátottad.


Oldd meg a problémákat!


A kapcsolatok megszűnésének oka van, hát láss tisztán! Mérd föl, mi is okozta a kapcsolatotok végét. Fogadd el, hogy felelős vagy azokért a dolgokért, amiket képes vagy megváltoztatni, és mutasd meg, tényleg tudsz is változtatni. Erre nagy hangsúlyt fektess, ha kibékültök, és tényleg tedd meg, különben később a párod úgy érezheti, ígértél fűt fát, és nem lett belőle semmi.


Éleszd föl a tüzet!

És most kicsit tisztább a helyzet – itt az ideje, hogy emlékeztesd rá az exedet, a ti kapcsolatotok az égben köttetett. Gondolj vissza a legboldogabb pillanatokra!
Csábítsd el valami olyan helyre, amit régen úgy szerettetek együtt tenni. Legyezgesd az egóját, hogy mennyire értékeled a véleményét, és hogy senki más nem teszi meg helyette. És aztán gondoskodj róla, hogy jól szórakozzon veled, úgy, mint a régi szép időkben. Nézz a szemébe, szorongasd a karját, nevessetek együtt.  A végén kérdezd meg, ugye eljön-e máskor is.


Ha már van új barátnője


Hagyj neki időt, tekintsd úgy ezt az időt, mint lehetőséget, hogy mindketten érhessetek. Hagyj neki teret, hadd próbálgassa, mással megy-e. És ez alatt az idő alatt javíts magadon. Tudom, hogy iszonyú! Csináltass új frizurát, hódolj a hobbijaidnak, találkozz új emberekkel! Ha másra koncentrálsz, az sokat segít.  Aztán hívd fel pár hónappal később, valószínűleg a kapcsolatának addigra már annyi. Ha mégsem, akkor sem vesztegetted az idődet. Saját, érdekes életedet élted.

Fontos! Más kapcsolatába belerondítani gusztustalan dolog, még akkor is, ha az illető az exed!

Amit soha ne tegyél!

Soha ne könyörögj, hogy jöjjön vissza! Ne kerítsd be! Ne beszélj az anyjával, hogy szóljon pár jó szót az érdekedben! Ne kapaszkodj fölösleges reményekbe! Ne fenyegesd! Légy tisztelettudó, és ha nem sikerül visszanyerned, talán nem is kellett, de erre csak később derül fény...