Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csókolózás

2009.06.20

Csókolózás

Miért szeretnek jobban csókolózni a lányok? Csókolózás közben miért lesznek az eleinte oly hűvös fiúk egyre vadabbak, rámenősebbek? A szerelmi érzés miért kelti fel automatikusan a csókolózás utáni vágyat? S egyáltalán, miért csókolózással fejezzük ki az érzelmeinket? Ha kíváncsi vagy ezekre a kérdésekre, olvasd el az összeállításunkat!

Gyakori jelenet: fiatal pár csókolózik önfeledten az utcán. Mások megbotránkozva nézik őket, miközben a lánynak az jár a fejében: "Bárcsak soha ne lenne vége!" A fiú viszont erre gondol: "Micsoda érzés! Miért nem vagyunk most egyedül? Mert akkor..."

A felmérések szerint a lányok 95 százaléka csókolózás alkalmával úgy kerül érzéki állapotba, hogy közben legritkább esetben gondol a szexre. A csóknak elsősorban lélektani jelentősége van náluk. A fiúk 80 százaléka viszont csókolózás közben automatikusan a szeretkezésre is gondol. Számukra is rendkívül érzéki dolog a csók, de ők ezt többnyire a szex, az aktus előjátékának tekintik. Mert a fejükben az a cél, az a vágy jelenik meg, hogy a karjukban tartott lányt teljesen meghódítsák, a magukévá tegyék.

Nagyon sokféle oka van annak, hogy a csók miért fontosabb a lányok számára. A szakemberek magyarázata szerint: az anyák a lányaikkal tovább puszilkoznak, mint a fiaikkal. De például a barátnők is sokkal többet puszilkoznak, mint a haverok. A fiúk ugyanakkor megtanulják a "kemény fiú" viselkedési formát, s eszerint nem illik az érzelemeket kimutatni.

További ok: a lányoknak több időre van szükségük, amíg elhatározzák magukat a szexre. Bár a pubertástól kezdve rendkívül kíváncsiak, de ugyanakkor félnek is a nemi kapcsolattól. Csaknem kivétel nélkül a lányok csak akkor éreznek érzéki gyönyört az első alkalommal, ha mély érzelmekkel párosul az aktus. A fiúk számára ugyanakkor az első együttlét elsősorban a testiséget jelenti, s nem is hagy bennük oly maradandó, emlékeket, mint a lányokban. Talán a példákból is sejthető, hogy a fiúk illetve a lányok pszichéje a pubertáskorban kissé másképpen alakul.

De mindkét nem célja, hogy megtalálja azt a megfelelő partneret, akihez érzelmileg leginkább kötődhet, akit szerethet. Csakhogy ki-ki a maga igényeinek, vágyainak megfelelően közeledik a másikhoz, s ezt nem árt tudni. Sőt, a partnerkapcsolat különböző fázisaiban figyelembe is kell venni. S nem kell például megsértődni azon, ha a fiú túlságosan rámenős, vagy a lány "érthetetlenül" félénk.

Az állatvilágban is csókolóznak

Gondoltad volna, hogy az állatok is csókolóznak? A csimpánzok például üdvözlésképpen gyakran nyomják egymáshoz az ajkukat, és szex közben "nyelves puszikat" is adnak egymásnak. Megfigyelték, hogy a lovak is szívesen dörzsölik össze az ajukat. A kutyák játék közben hasonlóképpen cselekednek. Vannak halak is, amelyek a párzás előtt órákig harapdálják, szopogatják egymás ajkát.

Az állatok és az emberek csókolózási kedve, szokása ugyanarra az eredetre vezethető vissza, ahogy az állatvilágban is, az ősember is kezdetben szájból szájba táplálta kicsinyét. Néhány természeti népnél ez a szokás a mai napig megvan. Ezért olyan bensőséges és ma már izgató is, ha egy almát, bonbonokat vagy valamilyen süteményt egyszerre két oldalról esznek vagy adnak játékosan a másik szájába.

Miért édes a csók?

Gondolkoztál már azon, hogy mennyi nyál képződik a szádban? Naponta több liter. S gondolkodtál-e már azon, hogy mit tartalmaz ez a váladék? S mit jelent a kifejezés, hogy "édes a csókja"? A magyarázat: a nyálban nagyon sokféle anyag kimutatható, többek között a pheromone nevű hormonanyag, amely fokozza a szexuális vágyat. Ez a hormon mirigyekben termelődik, amelyek a hónaljban, a szájban és az ajkon találhatók. És a pubertástól kezdve működnek.

Mindebből következik tehát, hogy a nemi vágyat nemcsak, s nem is elsősorbana megjelenés, a külső ébreszti fel a másik nemben, hanem bizonyos ízek, illatok, hormonanyagok, amelyeknek a hatóanyaga stimulálja az agy megfelelő részeit. Ezért érzünk bizonyos szagokat, illatokat vágykeltőnek, ezért hat a piros szín izgatólag, mert szexuális izgalom közben az ajkak megtelnek vérrel és kipirosodnak. A nők ezért haszálnak vörös színű ajakrúzst is.

Miért a felső ajkakat szopogatják?

Egyes párok már-már tudományos alapon csókolóznak. Ők azok, akik módszeresen például egymás felső ajkait szopogatják, csókolgatják, cuppogtatják, nyalogatják. Mert ezáltal pontosan azokat az idegvégződéseket izgatják, amelyek a lányok esetében a csikló idegvégződéseivel vannak közvetlen kapcsolatban!
Célratörő srácok tehát figyelem: leggyorsabban a felső ajak csókolásával realizálhatjátok a vágyaitokat!

S ha ezek után kedvet kapott valaki a csókolózáshoz, annak még elárulunk egy apró trükköt: ebből megtudhatod, hogy a fiúd "csókra kész" állapotban van-e? Hátrálj tőle 30 cm távolságra. Ha a pillantása az ajkadat keresi, biztos lehetsz, hogy újabb közelítésed esetén számíthatsz egy csókra, illetve nem fog meglepődni, ha te csókolod szájon!

Néhány csókvariáció:

Parfümcsók szerelmi játékhoz:

Különböző testrészeidre, ott, ahol szeretnéd, ha megcsókolnának, cseppents egy kevéske parfümöt. Aztán kérd meg a barátodat, hogy "fedezze" fel ezeket a helyeket, és csókolja le rólad az illatos pontokat.

Gengsztercsók:

Sétálás közben az utcán dugd a kezed a dzsekid zsebébe úgy, hogy a mutatóujjad, mint egy pisztoly mutasson előre. Mondd a barátodnak, hogy megkegyelmezel, ha azonnal megcsókol úgy, ahogy szeretné! Amennyiben nem, nincs kegyelem! Te csókolod meg őt, ahogy te szeretnéd!

Elektromos csók:

Kapcsoljátok le a villanyt! Álljatok vagy üljetek le egy szőnyegre vagy takaróra, és a kezetekkel vagy lábatokkal dörzsöljetek egy kis elektromosságot! Ha közben megcsókoljátok egymást, megfigyelhetitek, ahogy elektromos szikra ugrik ki az ajkaitok közül. Jó szórakozást!