Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Holt-tenger a szépségápolásban

2008.10.18

Szodoma és Gomorra; e két szó hallatán elsőként mindenki a bibliai városokra asszociál, a bűn és bűnhődés földjére, mely kénköves eső által pusztult el. E két város romjai helyén azonban ma egy csodálatos tenger terül el, a Holt-tenger, mely különleges tulajdonságai révén nem csak kedvelt turisztikai célpont, de a gyógyulni vágyók paradicsoma is lett. Különlegessége abban rejlik, hogy évezredeken át tartó folyamatos párolgásának következtében, sótartalma megnövekedett, s egyre iszaposabbá vált. Ebben a magas sótartalmú közegben egyetlen élőlény sem volt képes életben maradni, erre utal a Holt-tenger elnevezés is.

A Holt-tenger gyógyhatása

  A tenger mára már inkább két hatalmas tóra hasonlít, párolgása, és a környéken folyó öntözések miatt az egykor még egybefüggő terület kettévált. Mintegy 25-30 százalékos sótartalmának köszönhetően még az úszni nem tudók is nyugodtan bemehetnek a vízbe, hiszen minden erőfeszítés nélkül fennmaradnak annak felszínén.

  A párolgás másik következményeként a Holt-tengert szinte állandóan halvány ködréteg fedi, mely részben az erős napsugárzás ellen is védelmet nyújt. A víz magas jódtartalma kedvezően hat a mirigyek működésére, a bróm nyugtatja az idegeket, a magnézium pedig kedvező hatással van a bőrre, a nátrium, illetve a klorid pedig alkalmas a sejtek vízmegkötő képességének fokozására.

  A holt tengeri só, s maga az iszap is mintegy harmincöt különböző ásványt tartalmaz. A tenger vize számtalan probléma orvoslására alkalmas; többek között képes gyógyítani az ekcémát, pikkelysömört, reumát, narancsbőrt, mindamellett pedig táplája, hidratálja és kisimítja a bőrt.

Holt- tengeri kozmetikumok

  Ma már szerencsére nem kell Jordániáig utaznunk, hogy élvezhessük a Holt-tenger nyújtotta kényeztetést. Számtalan termék készül a Holt-tenger természetes ásványaiból, melyek otthon is könnyedén alkalmazhatók. Nem csak gyógyulást idéznek elő, de a szépségápolásban is nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak.

Arcápolásra: iszapmaszk, arctej- és tonik, bőrradír:
A fekete iszap elsősorban bőrproblémák (pikkelysömör, akne) esetén nyújt hasznos segítséget. A holt tengeri arctej a smink eltávolítása mellett képes az arcbőr hidratálására, a faggyúmirigyek működésének szabályozására is. A bőrradír az elhalt hámsejtek eltávolítása mellett alkalmas a bőr savas védőrétegének megőrzésére is.

Bőr ápolása: iszappakolás, fürdő termékek:
Az iszappakolás a reumatikus és izületi fájdalmak megszűntetése mellett megóvja a bőr természetes védőrétegét és hidratálttá teszi azt. A holt tengeri fürdősó segít a bőr rugalmasságának megőrzésében, a tusfürdők, szappanok pedig nem szárítják a bőrt, illetve segítenek az elhalt hámsejtek eltávolításában.

Hajápolás: pakolás és sampon
Minden hajtípus számára gyártanak holt-tengeri samponokat. A magas kéntartalmú, ásványi anyagokban gazdag sampon megakadályozza a faggyúmirigyek túltermelését, így alkalmas a zsíros haj kezelésére. Az Aloe verás, magas vitamintartalmú készítmény főként a száraz haj ápolásában kap szerepet. A normál hajtípus ápolására készített sampon pedig magas ásványi anyag tartalmának köszönhetően megőrzi a haj szépségét.

Lábápolás: só spray és krém
A sókrém segít a téli hidegben megfáradt lábak vérkeringésének serkentésében, magas ásványi anyag tartalma pedig hidratálja, puhítja a bőrt. A spray mindennapos használata megakadályozza a talp verejtékezését, ezáltal a kórokozók megtelepedését is lehetetlenné teszi.

  A Holt-tenger értékes ásványi anyagai, és sói szinte minden kozmetikumban megtalálhatók. Az egyes termékek gyógynövényes adalékanyagi lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a bőr- és hajtípusának ápolására legalkalmasabb holt tengeri kozmetikumokat.