Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

A pasik már nem tudnak udvarolni?

2009.05.29

A pasik egyszerre elfelejtették, hogyan is kell tenni a szépet egy kiválasztott nőnek. Vagy mi szoktattuk le őket róla? Egy biztos: A pasik már nem tudnak udvarolni!

A legmodernebb, legtalpraesettebb nő is arra vágyik, hogy szépeket mondjanak neki, elismerjék nőiességét, bókoljanak és virágot hozzanak udvarlói. Csakhogy mindez már kiment a divatból, a szakemberek szerint azért, mert összekeveredtek a nemi szerepek. A lányok nem várják meg, amíg bátortalan hódolójuk rímekbe faragja érzéseit, már a kapcsolat elején a kezükbe veszik az irányítást.

„Odavagyok magáért, a fekete hajáért, egyetlenegy szaváért, mosolyáért” - hangzik az Ida regénye című film betétdala 1934-ből. Ám a világ azóta a feje tetejére állt: a pasiknak már nem kell hónapokig várniuk az első csókra, már az első találkozáskor a lényegre térnek ebben az ügyben (is).

 

Az élet minden területe felgyorsult. A fiatalok azt látják, főként a filmekből és reklámokból, hogy nem kell sokat gatyázni: az azonnali szex tűnik normálisnak. Ráadásul a válogatott bókokhoz szókincs kellene, de a fiatalok egyre kevesebb szót használnak, nem tanulják meg érzelmeik árnyalt kifejezését és még ha ki is tudnák fejezni ezeket, azt hiszik túl sebezhetővé, gyengévé válnának ezáltal.

A pszichológusok a hagyományos családszerepek összekuszálódásával magyarázzák, hogy a fiúk nem tudnak, sőt sajnos nem is akarnak bókolni. A legfőbb oka ennek az, hogy a fiúk előtt gyakran nincs megfelelő apai minta, rengeteg a széthullott család, vagy ha együtt élnek, akkor is keveset látják a szülőket, akik folyton dolgoznak, ha együtt vannak akkor pedig ordenáré stílusban veszekednek.

 

Sok nő panaszkodik arra, hogy biztonságot nyújtó férj helyett egy későn érő kamasszal él, aki folyton a számítógép előtt ül. Igen, ő a férj lenne, csak ezt elfelejtette... Az ilyen apuka aztán a gyerekének sem tud jó példát mutatni - fejtegeti a pszichológus.

Talán a helyzet azért mégsem reménytelen. A fiúk sok mindenre hajlandók egy lány meghódításáért, és a lányok változatlanul buknak a bókra. Ha nem jönnek a nyelvünkre a kedves fordulatok, akkor is legyünk figyelmesek, kedvesek - javasolja a pszichológus. Versírás helyett a fiú vihet kedvesének a kedvenc csokijából, mondhatja, hogy jól áll a ruhája vagy szép a sminkje. Egy lánynak az is jól esik, ha odafigyelnek rá, nem késnek a megbeszélt randiról, vagy felajánlják a fiúk a segítségüket például kutyasétáltatáskor.

A lányok pedig ne menjenek a szívszerelmük idegeire azzal, hogy „De mondd, hogy szeretsz!” , meg „Ugye szép vagyok?” Türelem! Ha a pasi komolyan gondolja a dolgot és biztonságban érzi magát a kapcsolatban, előbb - utóbb megered a nyelve is!