Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

a barátság 10 szabálya

2009.06.28

  barátság 10 szabálya

Az igazi barátság nagy ajándék, mert felnőttként talán már te sem leszel beszélő viszonyban a mostani legjobb barátnőddel. Bizonyítsátok be, hogy ti jóban-rosszban kitartotok egymás mellett, és nem választhat el benneteket az idő! Ebben segít az alábbi tíz aranyszabály!


1. A titok mindig top secret!

Minden kapcsolat alapja a bizalom. Ha megbízik benned a barátnőd, és elárulja féltett titkait, akkor az számodra is tabu! Ha ezt a szabályt megszeged, akkor elveszíthetsz egy barátot. Képzeld el, milyen kínos helyzetbe kerülnél, ha a te titkodról kezdenének el sugdolózni az osztálytársaid! Ezért még véletlenül se járjon el a szád, mert a kör mindig bezárul: előbb-utóbb kiderül, hogy te szóltad el magad. A barátnőd titka legyen számodra is titok, még akkor is, ha ő megbánt téged! Legyél ebben kitartó és rendíthetetlen. Nincs ok, hogy te is megsértsd a barátnődet azzal, hogy elárulsz róla egy-két titkot!

2. Ne kertelj, mondd el!

Természetes, hogy időnként összevesztek a barátnőddel. De amikor vitatkoztok, sose felejtsd el (még akkor sem, ha totálisan begőzöltél), hogy egyenrangú felek vagytok. Egyikőtök sem több vagy kevesebb a másiknál, a haragotokban legyen benne a szeretetetek is! Akár ki is mondhatjátok: Szeretlek, de most nehéz téged elviselni... Ezzel oldod a feszültséget, ami egyikőtöknek sem jó. Mondd meg a véleményed, de tedd hozzá, elfogadod az ő döntését, még akkor is, ha nem értesz vele egyet. Egy biztos: ha azért osztod az ő álláspontját, mert úgy érzed, ezt szeretné hallani, és nem azért, mert úgy is gondolod, akkor a barátságotok alapjai kezdenek meglazulni. Hiszen egyik kevésbé őszinte gondolat szüli a másikat...

3. Bánatában is légy mellette!

A barátnőd szomorú, természetes, hogy együttérzel vele. De vigyázat! Nem azzal segítesz, ha még nagyobb gödröt ásol körülötte és te is mellé ugrasz a mélybe! Onnan ugyanis te sem fogod tisztán látni a helyzetet. Pedig éppen arra van szüksége, hogy valaki megmondja neki: túl egyoldalúan nézi az adott problémát! Azzal segítesz a barátnődnek a bajban, ha átérzed, megérted a gondját, s akár vele együtt sírva segíted őt: ne nyalogassa a sebeit, hanem oldja meg a gondjait! Felejtse el azt a fiút, tanuljon a következő dolgozatra, béküljön ki a szüleivel, stb. Persze egyik sem könnyű! Az is segíthet, ha meg tudod értetni a barátnőddel: semmit sem kapunk az élettől hiába, és még a rossz dolgokból is tanulhat az ember!

4. Meg tudsz bocsátani?

A megbocsátás a legnagyobb erény - és egyben a legnehezebb is! Előfordul, hogy a barátnőd egy rossz pillanatában megbánt téged. Ha mellre szívod, egy barátságot tehetsz tönkre. Ha megbocsátasz, tovább erősítheted a barátságotokat! Ugye tudod, mindenki tévedhet, hibázhat. Te is, ő is, mindannyian ezen a bolygón. Ha minden ember magába fojtaná a fájdalmát, és megorrolna a másikra, akkor hová tartanánk? Valószínűleg már felrobbant volna a Föld. Egyetlen kérdés lehet csak: szereted őt? Ha a válasz igen, akkor bocsásd meg, hogy sértegetett, mert az nem is neked szólt, inkább az adott szituációnak. Persz megmondhatod neki, mi bánt: akkor is szeretlek, ha sértegetsz, de úgy gondolom, nincs igazad.

5. Az ígéret nem szent!

Tegyük fel, a barátnőd megígéri, hogy megtesz neked valamit, ami számodra nagyon fontos. Majd megfeledkezik róla, te pedig megsértődsz. De te a saját elvárásaidat akartad ráerőszakolni, holott ő nem láthat bele a fejedbe. Ha elfelejt valamit, az szerinted rossz, de el kell fogadnod, hogy az ő értékrendszere egyszerűen más. Ne engedd, hogy csupán azért, mert valami nem úgy alakult, ahogy elképzelted, rosszkedved legyen és emiatt összevesszetek a barátnőddel. Ne kénysezrítsd rá az akaratodat másra. Persze az lenne a jó, ha az ember megígér valamit, azt próbálja betartani. Ám még a legnagyobb igyekezet ellenére is közbejöhet valami.

6. A vitáknál maradj fair!

Tegyük fel, hogy összeveszel a barátnőddel, és a vita hevében a fejéhez vágod azokat a tévedéseit, amiket csak neked mondott el. Öreg hiba - és elég gyakori! Ha igazán szereted őt, akkor tudod tartani a szád, és nem élsz vissza a bizalmával. Gondolj bele: elmondja valamilyen botlását, nyomja a lelkét a lelkiismeret-furdalás, és tőled vár vigasztalást, majd te később visszaélsz azzal, hogy megbízott benned. Nehéz lesz ezután kibékülni a barátnőddel, ezért gondolkodj előre: vita közban ne hánytorgass fel régi sérelmeket! Ha egyszer már tisztáztatok valamit, akkor ne tépd fel újra a régi sebeket! Maradjatok szigorúan a tárgynál: min vesztetek össze, hogyan tudtok dűlőre jutni? Egyszerűen hangzik, a gyakorlatban mégis nehéz feladat ez!

7. Fogadd el a hibáival együtt!

Szereted, hogy a barátnőddel jókat lehet dumálni, bulizni, de nem bírod, hogy néha nyafogós, könnyen fel lehet őt dühíteni, hogy nem dobja ki a koszos zsebkendőjét a kukába... Mindig ott van az a bizonyos DE! Jófej, de... Szép, de... Szeretem őt, de... Mondd, miért van erre szükség? Miért nem tudjuk elfogadni egymást a hibáinkkal együtt? Miért hiszed, hogy akkor hibátlan valaki, ha te úgy gondolod? Lehet, hogy másnak más erről a véleménye. Miért ítélsz el valakit egy hibájáért, amikor nem tudod, mi áll a háttérben? Kényeskedik a barátnőd, mert gyerekkorában sokat betegeskedett, és a szülei a széltől is óvták. Így, ugye, már egészen más a helyzet? Próbáld meg más szemszögből nézni a barátnőd hibáit!

8. Ne féltékenykedj rá!

A barátnőd kap egy új ruhát, te pedig szinte megőrülsz az irigységtől? Ez az út járhatatlan! Inkább örülj vele együtt! Még akkor is, ha úgy érzed, rajtad jobban állna az a ruha! Nehéz ennyire önzetlennek lenned, de ne hasonlítgasd össze az ő helyzetét a tiéddel. Ezek a morfondírozások mindig oda vezetnek, hogy neki mennyivel jobb. Butaság! Vedd észre, hogy mindkettőtöknek jó, csak másért: neki új ruhája van, neked egy édes kiskutyád. Neki sok pénze, neked szerető családod... A legjobb megoldás, amikor irigykedsz a barátnődre, ha kimondod: most nagyon irigyellek! Ezzel ő is érzi, hogy ne dicsekedjen tovább, és te is könnyítesz a lelkeden.

9. Nevessetek minél többet!

Öreg hiba, hogy már nem csak a felnőttek, a tinédzserek is egyre komolyabban veszik az életet. A nevetés pedig a legjobb gyógyír minden gondra, ezért nevessetek sokat a barátnőddel. Bármikor jöhet a párnacsata, ha süt a nap, üljetek ki a padra és mustráljátok az elhaladó pasikat, ha pedig havazik, akkor kezdődhet a hógolyózás, szánkózás. Szürke időben vegyétek ki DVD-n a kedvenc filmeteket, amelyen még akkor is jól tudtok szórakozni, ha már vagy huszadjára látjátok.

10. Hagyd a fiúját!

Az igazi barátnők annyira szeretik egymást, hogy általában teljesen más fiúk tetszenek nekik, de persze akadnak kivételek. Nagy próbatétele ez a barátságnak, főleg, ha a srác nem téged választ. Nem a fiúra haragszol, hanem a barátnődre, de azt elvárnád, hogy fordított esetben a barátnőd megértsen téged... Szóval félre a sértett büszkeséggel! Nyelj egy nagyot és fogadd el: a barátnőd szerelmes, te pedig egyedül vagy. Nem nagy ügy, lesz ez még fordítva a későbbiekben! Ahelyett, hogy sajnálod magad a magányod miatt, inkább próbáld kihasználni az idődet: mi az, amit nem teszel meg, ha éjjel-nappal a barátnőddel vagy? Most jut rá idő! Olvass, sportolj, járj el a többiekkel beszélgetni! Így eszedbe sem jut majd, hogy nincs barátod!

Vigyázz, íme néhány gyakori hiba a barátságban:
- Kölcsönkérsz valamit, és elfelejted visszaadni.
- A többiek előtt hívod fel a barátnőd figyelmét a hibájára.
- Ha nem látogatod meg őt, amikor beteg.
- Mindig a fiúja ellen hangolod, mert féltékeny vagy.
- Nem véded meg őt, amikor valaki rosszat mond a háta mögött.